Sadık dostlarımız için belki en stresli işlerden ilki veterinere gitmek diğeri de uçak yolculuğu yapmak. Alışık oldukları rahat ortamlardan uzak, etrafta yüksek sesler, parlak ışıklar, bir sürü insan, yetmedi hava basıncı, kabin sıcaklığı üstüne bir de tuvalet ihtiyacı. Bu stresli durumla başa çıkabilmek için köpekle uçak seyahati yapmadan önce ve yolculuk sırasında dikkat edilmesi gereken 15 altın püf noktasını sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle tüylü dostunuz büyük boysa, maalesef kabine alma imkânınız yok. Büyük köpekler için tek çare kargo bölümünde seyahat etmeleri. Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Türk Hava Yollarının evcil hayvan taşıma kurallarına göre, kabine alınan köpekler maksimum 8 kg olmalı ve kesinlikle Uluslararası Havacılık Birliğince kabul edilmiş boyutlardaki köpek çantası içinde taşınmalı. Ben bu yazımda sadece küçük köpekle nasıl seyahat edilir konusunu kaleme aldım.
Köpekle Uçak Seyahati Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
1- Gidilecek Ülkenin Kuralları
Her ülkenin, evcil hayvan prosedürü farklı. Örneğin İngiltere çok sıkı kurallar uyguluyor ve evcil hayvanla seyahat çok pahalı olabiliyor. Bu nedenle köpekle uçak yolculuğu yapmadan en az 1 ay önceden, seyahat edilecek ülkenin konsolosluğuna başvurmakta fayda var.
2- Köpeğin Sağlık Durumu & Aşıları
Köpeğinizin uçakla seyahat için yeterince sağlıklı olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Örneğin Amerika’da boksör ve Boston Terrier gibi cinslerin, burunlarının yapısı nedeniyle yüksek irtifalarda uçmalarına izin verilmiyor. Aynı şekilde, veterinerinizden beslenme konusunda detaylı bilgi alın. Genelde boş mideyle uçması tavsiye edilen evcil hayvanın yaşı, boyutu, uçuş süresi mutlak dikkate alınmalı.
3- Evcil Hayvan Pasaportu
Ülkeden çıkışta, her evcil hayvanın, aşılarını ve diğer tüm bilgilerini içeren bir pasaport almak gerekiyor. Aynı şekilde birçok ülke, mikro çipi zorunlu tutuyor.
4- Uçak Rezervasyon İşlemleri
Uluslararası kurallara göre, her uçak belirli sayıda kabin için evcil hayvanı kabul ediyor. O nedenle uçağın müsaitlik durumunu önceden araştırmak ve rezervasyonu yapmak gerekiyor. Rezervasyon yaparken olabildiğince direkt uçuşları seçin. Yani aktarmalı veya belirli bir destinasyonda duraklamalı uçuşlarda köpekleriniz, seyahat süresi uzayacağından daha fazla strese girebilir.
Zamanlama çok önemli. Siz siz olun, eğer mecbur değilseniz sakın bayram, yılbaşı gibi fazla yoğun dönemlerde köpekle uçak seyahati yapmayın. Olası gecikmeler, havaalanlarında yaşanan kaos ortamı, sevgili dostunuzu çok üzebilir. Sıcak mevsimlerde sabah uçuşlarını, soğuk havalarda ise mümkünse öğlen uçuşlarını tercih edin.
5- Otel Rezervasyonları
Eğer gittiğiniz destinasyonda, otelde kalacaksanız dikkatli olmanız gerekiyor. Öncelikle hem Türkiye’de hem de dünyada her otel evcil hayvan kabul etmiyor. Kabul edenlerin de bazı kriterleri var. Örneğin, köpeğinizin girebileceği alanlar, konaklama ücretleri, sigorta vs. Otel rezervasyonu yaparken dikkate almanız gereken bir çok önemli noktayı Evcil Hayvan Dostu Bodrum Otelleri yazımda tüm detaylarıyla bulabilirsiniz.
6- Doğru Köpek Çantası Seçimi
Tabii hepimiz için en önemli şey evcil dostumuzun keyifli, sağlıklı ve mutlu bir seyahat yapması. Bu nedenle seçeceğiniz köpek taşıma çantası çok ama çok önemli. Her şeyden önce, çantanız sağlıklı hammaddeden yapılmalı. Sevimli dostunuzun tüm seyahat boyunca kanserojen madde soluduğunu bir düşünsenize! Kaliteden ödün vermek düşünülemez bile. Ağzı var dili yok, nasıl anlatsın derdini.
Bir başka önemli nokta, seçeceğiniz köpek çantası taşıma kurallarına uygun olması. Havayolları, kabin için köpekle seyahat konusunda çok ciddi kurallar uyguluyor. Özellikle boyutları ve ağırlığı konusunda son derece titizler.
Çantanın içi, köpeğinizin dinlenmesi için yeterli konforu vermeli. Rahatça uzanabileceği, hareket edebileceği kadar geniş olmalı. Havalandırması, köpeğin rahatlıkla nefes alabileceği şekilde tasarlanmalı. Evcil hayvan taşıyıcı ezilip büzülmemeli, koltuk altına rahatlıkla girmeli. İster hareket esnasında ister kabin içinde, sarsılmamalı, kolayca taşınmalı. Köpeğinizi rahatça besleyeceğiniz tasarımda olmalı. Uyku zamanı geldiğinde, şık perdeyle etraftan ilişkisi kesilebilmeli.
Tüm bu kriterleri dikkate alarak tasarladığım Emre NewYork Evcil Havyan çantaları ile ister köpeğiniz ister kedinizle sorunsuz bir şekilde seyahat etmeniz garanti. 2000 yılından günümüze dünyaca ünlü simaların tüylü dostları için tercih ettiği Emre NewYork köpek çantaları doğa dostu materyallerden üretildi ve tüm uluslararası havayolları tarafından kabin içi uçuşlar için onaylı. Bu kaliteli çantalara sahip olmak için tıklamanız yeterli.
7- Favori Eşyalar
Sıra minik dostumuzu biraz şımartmaya geldi. Mümkünse köpeğinizin yatak takımını, kasesini, mamasını, en sevdiği oyuncaklarını yanınıza alın. Bu gibi minik ama önemli detaylar hem yol boyunca hem de varılan noktada köpeğinize rahatlatıcı bir ortam sağlar.
Ön hazırlığımızı yaptık, havayolu şirketiyle görüştük, veterinerden gerekli bilgileri aldık, konsoloslukla irtibata geçtik, pasaport vs işleri halledip, doğru köpek çantasını da aldık. Sıra geldi köpekle nasıl seyahat edilir kısmına.
Uçakta Köpekle Seyahat Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
8- Beslenme & İlaçlar
8- Veterinerinizden alacağınız bilgiler doğrultusunda, köpeğinizi seyahate aç olarak çıkartın. Eğer uçak köpeğinizi tutuyorsa, gerekli ilaçlarını önceden verin. (köpeğinize su vermenizde bir sorun yok)
9- Havaalanına Gidiş
Havalanına çok geç kalmayın ancak işlemleri son dakikada halletme telaşına da girmeyin. Havayolları tarafından verilen süreden yarım saat daha önce gitmeniz yeterlidir, daha erken gitmeniz, sevgili dostunuzda stres süresini gereksiz yere uzatacaktır.
10- Check In İşlemleri ve Uçağı Biniş
Uçağa biniş işlemlerinizi geç kalmadan yapın ve çabucak güvenlik kontrolünden geçin. Güvenlik kontrolünde, önce üzerinizdeki eşyaları Xray cihazına koyun, en son köpeğinizle birlikte geçin.
11- Uçağa Biniş Öncesi
Bekleme salonunda veya diğer alanlarda, köpeğinizi imkanlar dahilinde hareket ettirin.
12- Uçakta Beslenme
Yanınızda mutlak köpeğinizin favori mamasını ve ödül mamasını bulundurun. Aynı zamanda sevdiği bir oyuncağının yanında olması, uçuş boyunca rahat hissettirecektir.
13- İlaçlar
Köpeğiniz çok fazla gürültücü değilse, sakinleştirici vermenize gerek yok. Ancak kimi zamanlarda hem küçük dostunuzun sağlığı hem de diğer yolcuların (özellikle uzun yolda) rahatı için sakinleştirici ilaçlar konusunda veterinerinizin vereceği önerileri dikkate alın.
14- İniş Sonrası
Uçak havaalanına iner inmez, olabildiğince hızla uçağı terkedin ve pasaport & bagaj işlemlerinden sonra, köpeğinizi hareket ettirin. Acil ihtiyaçlarını karşılaması için kısa bir yürüyüşe çıkartın.
15- Diğer Yolcular
Ve son olarak Sevgili Dostlarım, köpekle uçak seyahati yaparken, yanınıza düşebilecek, hayvan düşmanı yolcuları hiç ama hiç takmayın. Siz de köpeğiniz de keyfinize bakın. Bırakın homurdanıp dursunlar, ‘durdurun uçağı ineceğim’ diyecek halleri yok ya !
Bu 15 püf noktası bizzat tarafımdan yaşanmış deneyimlerimden çıkardığım bir liste. Peki uçakta köpekle seyahat ederken, sizlerin başınıza ilginç olaylar geldi mi? Köpekle uçak seyahati yaparken, ‘keşke şunu daha önce akıl etseydim’ dedikleriniz veya ‘aman asla bir daha yapmayayım’ dediğiniz şeyler oldu mu? Yorumlarda buluşalım.
Sevgiyle, mutlulukla kalın…