1-Soğuk Havalara Dikkat!
Kış kapıda. Soğuklar fena bastırdı. Her gün, sokakta onlarca 4 ayaklı dostlumuz yaklaşan soğuklarla baş etmeye çalışacak. Peki sizin can dostunuz, köpeğiniz kışa hazır mı? Kış aylarında köpek bakımı daha bir özen ve dikkat istiyor. Nasıl gezdirmeli, neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? Gelin 10 adımda, bunlara bir göz atalım.
Bazı ırklar, çok şanslı. Tabiat ana onları çok soğuk havalarda doğal olarak sıcak tutan kalın tüylerle donatmış, ancak ince tüylü dostlarımızın kışın yürüyüşe çıkarken özellikle göbeklerini korumak için bir kazak veya palto giymeleri gerekebilir. Ama kıyafetlerin de tüylerin de kulakları, ayakları ve kuyruğu soğuktan korumadığını unutmayın.
2- Güneşi Bekleyin
Özellikle kısa tüylü köpeklerinizi çok soğuk havalarda uzun süre dışarda bırakmayın. En iyisi, güneş varken veya sıcaklığın biraz daha yüksek olduğu sabah veya öğleden sonra yürüyün. Çok erken ve akşam yürüyüşlerinden kaçının. Üşümemesi ve bol bol hareket etmesi için top, frizbi gibi bir oyuncağını da yanınıza almayı unutmayın.
3-Fazla Dışarda Kalmayın
Evcil hayvanlar dışarıda vakit geçirmeyi severler, ancak en tüylü olan dostumuzu bile ciddi üşütebilir. Özellikle kulaklar, ayaklar ve kuyruk donmaya eğilimlidir. Yürüyüşe çıktığınızda gözünüz köpeğinizin üstünde olsun. Çünkü oyun sever dostlarımız kimi zaman üşüdüklerini anlayamaz bu yüzden sizin çok dikkatli olmanız gerekiyor.
4- Rahat Yatak
Köpeğiniz bahçenizde uyumaya alışık olsa bile, soğuk kış akşamlarında buna kesinlikle izin vermeyin. Aynı şekilde, ister küçük ister büyük boy olsun, tüylü dostlarımız asla soğuk zeminlerde uyumamalı. Doğru bir yatak veya kaloriferin yakınına yerleştirilmiş konforlu bir ev havasındaki özel tasarımım EMRE NEWYORK köpek çantalarımdan biriyle tüylü dostunuzun keyfine keyif katın. Köpeğinizin yatağını cereyan, soğuk fayans ve zeminlerden uzak tutun.
5-Isıtıcılara Dikkat!
Soğuk kış havalarında, köpekler genellikle şömine, soba, elektrikli ısıtıcılar gibi direkt ısı veren aletlere sokulurlar. Bu gerçekten çok ama çok tehlikeli. (Geçtiğimiz yıllarda, bir arkadaşımın 3 kedisinin olduğu cam balkonda, ısıtıcı devrilmiş ve ev halkı durumun farkına varıncaya kadar, 3 kedicik cayır cayır yanmıştı).
Köpeğinizi asla şömine, soba ve diğer ısıtıcıların bulunduğu mekanlarda uzun süre yalnız bırakmayın. Yatağını, oyuncaklarını ve mamasını olabildiğince uzak yere koyun.
6-Cilt Problemleri
Kış aylarında köpek bakımı dediğimiz zaman cilt problemlerini unutmamak gerekiyor. Kuru ve soğuk hava evcil hayvanınızın cildini olumsuz etkileyebilir. Diyetine kurumaya karşı takviyeler ekleyerek, cilt problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Size Hindistan cevizi yağını öneririm. Harika bir şekilde hem cildi hem de tüylerinin sağlıklı tutuyor. Patilerinin, kulaklarının veya kuyruğunun kuru olduğunu hissettiğinizde, minik masajlarla bu yağı sürebilirsiniz. Sağlığına da hiçbir zararı yok.
7-Aşırı Beslemeyin
Köpekler kışın fazladan bir katmana ihtiyaç duyar tamam ama bu bir yağ katmanı değil, bir kürk manto yani sağlıklı tüyler. Soğuk havalar tembel davranışlara ve daha düşük kalori gereksinimlerine bile yol açabilir. O yüzden, tüylü dostunuzun aktivite düzeyine dikkat edin ve yemeklerini buna göre ayarlayın. Kaliteli gıdalara, tercihen çiğ ete dayalı bir diyet, soğuk kış aylarında sağlıklı bir tüy ve iyi enerjiye katkıda bulunur.
8-Suyu İhmal Etmeyin
Köpekler hem kış hem de yaz aylarında susuz kalabilir. Birçok köpek kar yer ama bu tatlı suyun yerini tutmuyor o yüzden su kabını erişebileceği yerde, her zaman taze su dolu bir şekilde bulundurun.
9 Tüylerine Özen Gösterin
Köpeğinizin temiz ve bakımlı bir paltoya ihtiyacı vardır. Kış aylarında tüylerine ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Köpeğinizi banyodan sonra, özellikle dışarı çıkarmadan önce iyice kurulayın.
10-Pati Bakımının Önemi
Nasıl bizim ayaklarımız kışın çatlamaya meyilliyse, köpeklerin patileri de aynı bizimkiler gibi çatlayabilir. Köpeğinizin patileri tüylüyse, bu tüylerin ıslanıp, donup köpeğinizi hasta etmemesi için tıraş edebilir veya soğuk havalara özel patileri korumak için köpek ayakkabıları kullanabilirsiniz.
Bonus: Yaşlı Köpeğinizi Kışın Korumak İçin Neler Yapmalısınız?
Eğer tüylü dostunuz artık hayatının baharında değilse, kış aylarıyla birlikte eğer varsa artriti azacaktır. Bu durumda, düzenli bir egzersiz programını sürdürmek çok önemli ancak kaygan yüzeylere çok dikkat edin. Egzersiz sonrası, sıcak, yumuşak bir dinlenme alanı hazır olsun. Beslenmesinde, eklemlerine iyi gelecek doğal takviyelerden yararlanın. Şiddetli soğuk, uyuşturan nem veya yakıcı bir rüzgar, can dostunuzu çok rahatsız edebilir çünkü köpekler kış aylarında bir çok hastalığa daha fazla duyarlıdırlar.
Kış aylarında köpek bakımı hakkında sizin de eklemek istedikleriniz varsa (ki vardır) yorumlara yazarsanız harika olur.
Not: Bu arada sokaktaki canlarımızı lütfen unutmayın. Özellikle kediler, soğuk havalarda, arabaların kaportalarına girerek soğuktan korunmaya çalışıyorlar. Lütfen arabanızı çalıştırmadan önce kaputa vurarak onları uyandırın ve çıkartın. Tabii SOKAK HAYVANLARINA mama desteği vermeyi de unutmayın.
Minik sevimli dostlarımızla keyifli, mutlu bir kış geçirmemiz dileğiyle