Barınaktan Evcil Hayvan Sahiplenmek İsteyenlere Tavsiyeler

barinaktan evcil hayvan sahiplenmek

Önümüzdeki hafta 4 Ekim’de Dünya Hayvanları Koruma günü kutlanacak. Her zamanki gibi satın alma sahiplen diyorum. Ancak barınaktan evcil hayvan sahiplenmek güzel olduğu kadar, öncesi ve sonrasında da dikkat edilecek önemli noktalar var.

1-Size Uygun Evcil Hayvanı Seçin

Hangi türde ve boyutta evcil hayvan istediğinize karar vermeden önce kendi ihtiyaçlarınızı, tercihlerinizi ve evinizi düşünün. Evcil hayvan sahiplenmek çok güzel bir karar olsa da, bu dostumuza uygun ortamı ve imkanları sağlayıp sağlayamayacağımızı da bilmemiz gerekli.

barinaktan evcil havyan sahiplenmek bir kadin ve yavru kopek

Aktif bir egzersiz arkadaşı mı yoksa yanınıza kıvrılıp yatacak bir dost mu arıyorsunuz? Günün çoğunda evde misiniz yoksa sık sık uzakta mısınız? Apartmanda mı yaşıyorsunuz yoksa bahçe imkanınız var mı? Apartmanda yaşıyorsanız komşularınız ne tip insanlar? Yaşadığınız site, apartmanın yasal ‘evcil hayvan beslenemez’ şeklinde bir kararı var mı? Özellikle büyük şehirlerde, bazı firmalar, daha inşaat aşamasında bu tip kararları tapuya yazdırarak, binalarda evcil hayvan beslenmesini engelliyorlar ancak bir çok kişi ev alırken veya kiralarken bu durumdan habersiz. Sonrası da inanılmaz derecede can sıkıcı çünkü bu karar değişmiyor. Siz ya evcil hayvanınızdan vaz geçeceksiniz ya da o evden.

Tüm bu sorulara vereceğiniz olumlu cevaplarla eşleşen bir evcil hayvan sahiplenmek en doğru adım. Örneğin iki odalı bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, kurt köpeği gibi açık alana ihtiyaç duyan bir hayvan hem sizin için hem de onun için pek de uygun bir seçim değil. Aynı şekilde, çok sık ve uzun süreli seyahat ediyorsanız, kedi almanız doğru olmaz.

Barınak çalışanları, hayvanları çok iyi tanır ve sizin kriterlerinize uygun bir hayvan bulmakta size yardımcı olur. Bu arada, bir tüylü dostu evlat edinmeden önce, barınağı sık sık ziyaret ederek, hoşunuza giden havyanla duygusal bir bağ kurabilirsiniz.

2-Evcil Hayvan Sahiplendikten Sonra Ne Yapmalı?

Evcil hayvan sahiplenmek, aslında hayatınızda büyük bir fark yaratan ve hem eviniz hem de aileniz için büyük bir değişiklik. Nelerle karşılaşacağınızı öngörmek ve tüylü dostunuzla birlikte geçireceğiniz ilk dönemlere hazırlanmak çok önemli.

barinaktan kedi sahiplenmek

Kedi Sahiplenirken

Kedilerin yeni bir alana alışmaları birkaç hafta sürebilir. Başlangıçta bütün gün saklanabilirler. Onlara zaman vermek ve onları sevgi dolu bir dikkatle teşvik etmek çok önemli. Sakın kedileri zorlamayın. Eğer kucağınıza hatta yakınınıza bile gelmiyorsa panik yapmayın. Sadece tatlı tatlı konuşun ve onunla aynı odada vakit geçirin. Kediler cin gibidir, güvenli ortamı hissettiklerinde evinize kolaylıkla alışacaklardır. Unutmayın, kediler ev ortamı severler ve barınaktan gelen kedilerin güven duyguları çok azdır.

Köpek Sahiplenirken


Köpekler için de güvenli ortamı hazırlamak çok önemli. Onlara ait bir köşe hazırlayın. Bu köşede uyuyabileceği bir yatak veya kulübe tedarik edin. Veya EMRE NEWYORK KÖPEK ÇANTALARIyla köpeğinize hem bir oda konforu hem de güvenli bir yuva temin edin. Çünkü otel mantığıyla tasarladığım bu evcil hayvan çantaları aslında köpeğinizin ve kedinizin kendini evinde hissettiği bir model. Bu çantayı, evin yeni üyesi için ayırdığınız köşeye mama ve su kaplarıyla birlikte koyduğunuzda, size ve eve alışmalarının ne kadar kolay ve zahmetsiz olacağını göreceksiniz. Köpeğiniz için minik çiğneme oyuncakları da, sevimli dostunuzun yeni yuvasını benimsemesi için yardımcı olacaktır.

emre newyork evcil havyan canta koleksiyonu
Emre NewYork Evcil Hayvan Çantaları

3- Evinizi Hazırlayın

Yeni kedinizi veya köpeğinizi eve getirmeden önce evinizin hazır olduğundan emin olmanız önemli. İlk önce, onun için bir alan oluşturun. Tüm evcil hayvanların, örneğin bir yatak ve bazı oyuncaklar gibi kendilerini güvende hissettikleri sessiz bir alana ihtiyacı vardır. Burası onların kendi özel yeri olacak, bu yüzden orayı onlar için temiz ve konforlu hale getirin. Unutmayın evcil hayvan sahiplenmek demek hayatınıza yepyeni bir üyeyi, hayatı elverdiği sürece kabul etmek demek.

Ardından evin geri kalanını hazırlayın. Mesela kediler evdeki bitkileri yerler. Ancak Aloe Vera gibi insana yararlı bitkiler kediler için ölümcüldür. Bu tip sağlığa zararlı bitkileri maalesef yok etmeniz gerekiyor. Aynı şekilde yerdeki minik eşyalar, yün yumakları kediler için çok tehlikeli.

Köpekler için de hazırlık yapmanız gerekiyor. Eğer köpeğiniz bahçeye çıkıyorsa, çöp kutularından yemek yiyebilir. Bu kutuları olabildiğince yok edin veya gözünüz köpeğinizin üzerinde olsun. Mümkünse, köpeğinizi asla yalnız dışarda bırakmayın zira evcil hayvanlar zehirlenmeli diye düşünen birçok ruh hastası aramızda!

Son olarak, bir evcil hayvanı evlat edinirken, diğer tüylü dostlarınızı ve aile üyelerini düşünün. Eğer çocuğunuz varsa, bu yeni tüylü dostun bir oyuncak olmadığını ve ilk başta korkmuş veya endişeli olabileceğini öğretin. Eğer evinizde başka evcil hayvan varsa, birbirlerine alışmalarının zaman alacağını unutmayın. Özellikle kediniz varsa, kedinizin size yapacağı eziyetleri, şımarıklıkları ve yeni gelenle girişeceği kavgaları önemsemeyin. Zaman içinde birbirlerine alışacaklardır.

4-Tüylü Dostunuzun Ortama Uyum Sağlamasına Destek Verin

Tüylü dostunuz eve geldi. Güzelce yerleşti, aile bireyleriyle tanıştı. Sırada sosyalleşme var.

Evcil hayvanların sağlıklı olmaları için egzersize, sosyal zamana ve zihinsel uyarıma ihtiyaçları var. Bu durum köpekler için daha kolay. Sık sık yürüyüşe çıkaracağınız köpeğinize hem egzersiz yaptırabilir hem de onun sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Ancak kediler için durum biraz farklı. Kediler yürüyüşe falan çıkmaz. Eğer sahiplendiğiniz kedi, sizden uzak durmaya devam ediyorsa, o zaman onunla oyun oynamanız lazım. Bazı kediler, kendi kendilerine oyun oynamayı severken, bazıları da sizinle oynamak ister. Kedinizin karakterini anlamanız için her iki amaca uygun oyuncak edinirseniz, gerisi kolay. O sevimli şey size doğru yolu gösterecektir.

evcil hayvan sahiplenmek isteyenlere tavsiyeler

Köpeğinizle dışarda gezmek, yürümek çok önemli çünkü başka insanlarla da tanışması gerekiyor. Sonuçta köpeğiniz sizinle her yere gelebilir. İster seyahatte ister alışverişte, hatta toplu taşımada köpeğinizin sizinle birlikte olmasını istiyorsanız, o zaman evcil hayvanınızın yabancı yerlere, gürültülere ve insanlara alışkın olması gerekiyor.

Evcil hayvan sahiplenmek isteyenlere özellikle köpekler için konusunda uzman eğitmenlerden destek almalarını veya en azından bu konuda yazılmış bilimsel makaleleri, kitapları okumalarını tavsiye ederim.

5- Sağlığına ve Güvenliğine Özen Gösterin

Barınaktan evcil hayvan sahiplendikten sonra, veterinerinizi ziyaret etmelisiniz. Özellikle pire, bit ve aşılar için tanıdığınız ve güvendiğiniz bir veterinere giderek, evcil hayvanınızın kontrollerini yaptırmalısınız. Kanuni zorunluluk olan çipini taktırarak evcil hayvanınızı kaydettirmelisiniz. Günümüzde artık Türkiye’de de evcil hayvan sağlık sigortaları var. Tavsiyem, bu şirketlerle irtibata geçerek minik de olsa bir sigorta yaptırmanız. Çünkü veteriner hizmetleri gerçekten dudak uçuklatan rakamlarda.

Bonus: Türkiye’de Evcil Hayvan Sahiplenmek İçin Kriterler

Prosedür çok karmaşık değil. Barınakların hazırladığı formların doldurulması gerekmekte. Evcil hayvan sahiplenmek için hazırlanan bu formlarda hayvanın sahiplenme sonrası uygun şartlarda yaşaması, evcil hayvan sahibinin yeterli zaman ve maddi imkana sahip olduğunun belgelenmesi, evde farklı evcil hayvanlara beraber olup olmayacakları, gün içerisinde kaç saat yalnız kalacakları, hastalık veya kaza durumlarında sağlık hizmetlerine götürülmesinin kabul edilip edilmediği, dönemsel kontrol ziyaretlerine onay verilip verilmediği, sahiplenen köpeğin ilerde kısırlaştırılacağının kabul edilip edilmediği gibi soruların cevaplanması isteniyor. Tüm barınaklardan yapılan sahiplendirmeler pek tabii ki ücretsiz.

Dün, sahiplerinin de çılgın birer hayvansever olduğu dijital ajansım çok güzel bir haber verdi. Artık E-Devlet uygulaması üzerinden evcil hayvan sahiplenmek mümkün. Uygulama üzerinden tüylü dostunuzu evlat edinebiliyorsunuz. Bu uygulamayı düşünen ve hayata geçiren tüm vicdanlı yöneticilerimize de buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Dünya bu güzel kalpli insanlar sayesinde yaşanabilir hale geliyor. Barınakta sahiplenmek için evcil hayvan bulamayacağımız, tüm tüylü dostlarımızın sıcacık yuvalarına kavuştuğu bir yaşam dileğimle…

Sevgilerimle,

Emre Ertürk 300 × 300 px 1

Yazıyı Beğendiyseniz, Paylaşmaya Ne Dersiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emre Ertürk'ün Kaleminden...